Zeeziek op cruise
Heb je wel eens op een boot gezeten waarbij je je onwel begon te voelen? Dat is de normaalste zaak van de wereld, omdat dit een natuurlijke reactie van je lichaam is op de beweging van het water. Terwijl de golven je heen en weer wiegen, proberen je hersenen en evenwichtsorgaan deze bewegingen te interpreteren. Wanneer de signalen die je ogen, binnenoor en spieren ontvangen niet overeenkomen, kan dit leiden tot zeeziekte. Gelukkig zijn er manieren om de symptomen te verminderen en te voorkomen, zodat je volop van je cruise kunt genieten. Hoe je dit doet lees je in ons blog.
Hoe wordt zeeziekte veroorzaakt?
Een cruise maken, dat willen we allemaal wel… maar wat als ik zeeziek word? Het is waarschijnlijk een van de hoofdredenen, zo niet de hoofdreden, waarom sommige mensen niet op cruise gaan. Spijtig, want cruiseschepen zijn tegenwoordig stabieler dan ooit en er bestaan allerlei manieren om zeeziekte tegen te gaan. Voordat we je vertellen hoe je kunt voorkomen dat je symptomen begint te voelen, leggen we als eerst uit waar de oorzaak ligt dat je je onwel kunt gaan voelen.
Zeeziekte wordt veroorzaakt doordat je binnenoor evenwichtsoefeningen uitvoert om de golvende bewegingen van het cruiseschip te compenseren. Het evenwichtsorgaan bevindt zich in je oor en wanneer je zaken ziet die stil zouden moeten staan, maar bewegen, dan kan dat stress in je hersenen veroorzaken. Deze stress kan leiden tot duizeligheid, misselijkheid en een gevoel van ongemak. Je hersenen ontvangen tegenstrijdige signalen omdat je evenwichtsorgaan beweging detecteert, terwijl je ogen een stabiele omgeving waarnemen. Deze sensorische mismatch verstoort je evenwichtsgevoel, wat zeeziekte veroorzaakt.
Varen op een boot of een cruiseschip
Er is een groot verschil tussen varen op een boot en een cruiseschip als het gaat om zeeziekte. Op een boot voel je de bewegingen van de golven veel intenser. Dit komt doordat boten minder stabiliteit hebben en sneller heen en weer bewegen. Hierdoor kan zeeziekte sneller toeslaan. Een cruiseschip is veel groter en uitgerust met stabilisatoren die de schommelingen van het schip minimaliseren. Deze technologie helpt om de beweging van het schip te dempen, waardoor reizigers minder snel last hebben van zeeziekte. Bovendien volgen cruiseschepen vaak routes door rustige wateren en passen ze hun snelheid en koers aan om extreme golven te vermijden. Dit maakt een cruise voor de meeste mensen een aangename ervaring, zelfs als ze gevoelig zijn voor zeeziekte.
Rustige en onrustige wateren
Sommige zeeën en oceanen zijn berucht om hun ruwe wateren, terwijl andere juist bekendstaan om hun kalmte. Zo staat de Atlantische Oceaan vaak bekend om zijn onstuimige golven, terwijl de Caribische Zee en de Middellandse Zee meestal rustiger zijn. Dit betekent dat de kans op zeeziekte sterk afhankelijk kan zijn van de vaarroute die je cruiseschip neemt. Cruises die door beschutte wateren varen, zoals de Noorse Fjorden, bieden vaak een meer stabiele ervaring dan open zeeën waar de golven vrij spel hebben. Verken de verschillende vaarroutes die rederijen zoals Virgin Voyages, Holland America Line of Norwegian Cruise Line aanbieden.
Tips om zeeziekte op een cruiseschip te vermijden
Er zijn een aantal manieren waarmee je zeeziekte kunt vermijden of het kunt verlichten wanneer je de eerste symptomen begint te voelen. Neem daarom naast je bagage ook onze tips mee op cruise:
- Boek een hut in het midden van het schip en zo laag mogelijk in het schip. De bewegingen op deze locatie van het cruiseschip zijn het minst voelbaar
- Blijf gehydrateerd en vermijd alcoholische dranken
- Zorg ervoor dat je maag gevuld is, maar vermijd pikant eten
- Frisse lucht doet wonderen, ga dus lekker een hapje lucht scheppen op het dek of het balkon
- Kijk uit over het voorste deel van het cruiseschip. Dit helpt veel reizigers om te wennen aan de deiningen van het cruiseschip en traint je hersenen om zeeziekte tegen te gaan
- Houd je ogen gericht op de horizon. Je hersenen zien de horizon namelijk als een referentiepunt
- Probeer een hut te boeken met een raam indien dat mogelijk is. Het water niet zien maakt zeeziekte erger