Hoe snel vaart een schip?
Hoe snel vaart een cruiseschip?
Cruiseschepen kun je bijna zien als drijvende steden. Aan boord vind je zwembaden, restaurants, winkels, theaters en sportscholen, en dan denk je hoogstwaarschijnlijk niet eens aan de snelheid waarmee je vaart. Toch is het erg interessant om te weten hoe zo’n enorm schip zich voortbeweegt over de zeeën en oceanen. Want hoe hard vaart een cruiseschip en waarom is deze snelheid belangrijk voor jouw cruise-ervaring? In dit blog duiken we erin, lees verder.
Knopensysteem
Bij auto’s en andere motorvoertuigen zijn we het gewend dat de snelheid wordt aangeduid met kilometers per uur, oftewel (km/u). Op zee werkt dat anders: daar gebruiken we het knopensysteem. Eén knoop staat gelijk aan 1 zeemijl per uur, wat neerkomt op ongeveer 1,852 kilometer per uur. Om zeemijl om te rekenen naar kilometers vermenigvuldig je het aantal zeemijlen met 1,852. Dus als een schip 20 knopen vaart, betekent dat een snelheid van ongeveer 37 km/u. Deze maritieme eenheid is ontstaan in de tijd van houten schepen, maar wordt vandaag de dag nog steeds wereldwijd gebruikt in de scheepvaart. De snelheid van een cruiseschip is niet supersnel vergeleken met auto’s of vliegtuigen, maar voor een drijvend resort is dat behoorlijk indrukwekkend!
Wat is de gemiddelde snelheid van een cruiseschip?
De meeste moderne cruiseschepen varen gemiddeld tussen de 18 en 22 knopen, oftewel tussen de 33 en 41 km/u. Dat lijkt misschien langzaam, maar deze snelheid is zorgvuldig gekozen. Het biedt een ideale balans tussen efficiënt brandstofgebruik, het comfort van de reizigers en het personeel, en de aankomsttijd in havens. Afhankelijk van de vaarlocatie, afstanden en weersomstandigheden kan het voorkomen dat een cruiseschip sneller of juist langzamer vaart.
Ben je benieuwd naar de maximale snelheid die behaald kan worden? Cruiseschepen kunnen snelheden tot ongeveer 30 knopen behalen, wat omgerekend ongeveer 55 km/u is. Echter gebeurt dit enkel bij uitzonderlijke gevallen zoals vertraging of noodgevallen, omdat deze snelheid ten koste kan gaan van het comfort aan boord. Bij transatlantische overtochten varen schepen vaak tot zo’n 25 knopen, maar kunnen ze de vaarsnelheid ook bewust verlagen vanwege onstuimige weersomstandigheden.
Voelt varen op een cruise anders dan op een boot?
Varen op een cruise voelt heel anders dan op een boot. Door het enorme formaat van een cruiseschip merk je vaak nauwelijks dat je op zee bent, want de stabiliteit is veel groter. Dus waar je op een boot vaak elk golfje kan voelen, glijdt een cruiseschip relatief soepel door het water. Het rustige vaartempo en het gewicht van het schip zorgen ervoor dat de bewegingen minder heftig zijn, wat een groot verschil maakt voor jouw comfort aan boord. Veel passagiers geven zelfs aan dat ze soms vergeten dat ze überhaupt varen, totdat ze naar buiten kijken en merken dat de cruise zich voortbeweegt.
Kun je zeeziek worden op een cruiseschip?
Een veelgestelde vraag, zeker van mensen die voor het eerst gaan cruisen. Over het algemeen is het antwoord: ja, het is mogelijk om zeeziek te worden, maar het komt veel minder vaak voor dan je denkt, dus maak je geen zorgen! Cruiseschepen zijn uitgerust met geavanceerde systemen die de beweging van het schip minimaliseren. Die systemen werken met grote vinnen onder het schip die tegenwicht bieden aan de deining van de zee waar je op vaart.
Toch kunnen bepaalde omstandigheden, zoals storm of ruwe zee, wat beweging veroorzaken. Mensen die gevoelig zijn voor bewegingsziekte merken dit soms alsnog. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen: van zeeziektepillen tot natuurlijke remedies zoals gember of armbandjes die drukpunten stimuleren. Daarnaast helpt het om een hut in het midden van het schip en op een lagere verdieping te kiezen. Daar zijn de schommelingen van het cruiseschip het minst merkbaar en hoef je je niet druk te maken om zeeziekte.
Vaar naar jouw droombestemming
Hebben we je enthousiast gemaakt? De mooiste cruisebestemmingen staan je al te wachten! Wat dacht je van een cruisereis naar de Noorse Fjorden, Middellandse Zee of een bestemming nog verder van huis? Het fijne is dat het mogelijk is om je reis in het buitenland te beginnen, maar je ook gewoon lekker vanuit Nederland kunt vertrekken. De havens van Amsterdam, IJmuiden en Rotterdam dienen als internationale terminals, zodat je je cruise dichtbij huis kunt beginnen.
Een cruise boeken?
Een cruise boeken doe je natuurlijk bij CruiseReizen.nl! Op onze website vind je alle cruisereizen van bekende rederijen zoals Holland America Line, MSC Cruises en Virgin Voyages in één overzicht. Maak gebruik van de filters om je zoekopdracht te verfijnen en wie weet stap je binnenkort aan boord van een schip, zodat je zelf kunt ervaren hoe snel een cruiseschip gaat.